-->

luni, 3 februarie 2014

Isabel Cooper-Oakley - Contele de Saint-Germain


 Din lucrarea "Contele de Saint-Germain - Omul care sfidează timpul" scrisă de Isabel Cooper-Oakley (1853-1914), lucrare apărută în anul 2009, la Editura Herald, aflăm că doamna de d'Adhemar a ţinut un jurnal zilnic şi care acoperă perioada cuprinsă între 1760-1821, contesa părăsind lumea celor vii în anul următor.
 Din păcate, nu este singurul caz, jurnalul contesei este foarte puţin cunoscut, mai degrabă necunoscut, şi asta deoarece nu este disponibil studiului. Sunt câteva familii nobiliare europene care deţin copii ale acestui jurnal, un astfel de exemplar a fost folosit şi de Isabel Cooper-Oakley în redactarea lucrării sale, dedicate contelui de Saint-Germain. Autoarea povesteşte, la sfârşitul secolului al XIX-lea, că a primit acceptul de a folosi câteva pasaje din jurnalul contesei d'Adhemar, chiar de la doamna Fedéef, mătuşa şi prietena doamnei H.P. Blavatsky, care a locuit în castelul contesei de d'Adhemar în anul 1884. Aceasta a fost una din numeroasele familii aristocratice ruinate în timpul revoluţiei franceze. 


 Isabel Cooper-Oakley este destul de confuză şi în tratarea personajelor din lucrarea sa, în special a contelui de Saint-Germain. Deşi subiectul este deosebit de interesant, fascinant chiar, autoarea reuşeşte să-l “omoare” pe parcurs şi totul se termină într-un amalgam de scrisori şi bârfe, care te fac să îi pui repede punct. Începe promiţător, însă termină dezamăgitor. Este o carte la finalul căreia nu cunoşti mai multe decât ştiai deja. 

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?